23948sdkhjf

18-årig elektrikerlærling: – Min uddannelse lukker ikke døre

Som 18-årig elektrikerlærling trives Signe Kirk Hedegaard i en omskiftelig hverdag, men hun har ikke lagt sig fast på, hvordan fremtiden ser ud

Om 18-årige Signe Kirk Hedegaard skal være elektriker i hele sit lange arbejdsliv, er hun langt fra sikker på. Derfor har hun valgt en uddannelsesvej, der åbner flere døre, og for nuværende er den unge lærling ikke spor ikke i tvivl om, at hun er landet på den rette hylde.

– Det er jo et meget bredt felt, og der er meget forskelligt, du kan komme ud for - på den måde er der aldrig to dage, der ligner hinanden, fortæller Signe Kirk Hedegaard om elektrikerfaget, som hun fik øje på ved et tilfælde.

– Jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle den gymnasiale vej, for jeg har aldrig været god til at sidde stille, og egentlig havde jeg overvejet, om jeg skulle være tømrer ligesom min far, men det er jo meget tungt arbejde.

I folkeskolen blev erhvervspraktikken brugt på at snuse til pædagog- og bagerfaget, men intet af det fangede Signe Kirk Hedegaards interesse. Det gjorde det til gengæld, da et par elektrikere gæstede den efterskole, hvor hun tog sin 10. klasse.

– Her fortalte de om, hvordan deres hverdag så ud, og vi fik selv lov at prøve at have lidt værktøj i hænderne, og jeg syntes bare, at det lød meget spændende, fortæller Signe Kirk Hedegaard.

Tidlig indsats afgørende

I dag er hun halvandet år inde i sin elektrikeruddannelse, og hos CBRE Teknisk Servicepartner, hvor hun har fundet læreplads, ser man det som en vigtig del af forretningsmodellen at være med til at uddanne fremtidens arbejdskraft.

– Der er stor mangel på arbejdskraft inden for vores branche. Derfor er det vigtigt for os at bidrage til at løse udfordringen via en stærk lærlingeindsats. Vi ser lærlinge som en essentiel del af vores forretning, og vi øger løbende antallet af lærepladser i takt med, at vi ansætter serviceteknikere, som kan oplære de unge lærlinge, fortæller hun og uddyber, fortæller Karina Kongsgaard, People Director hos CRBE, i en pressemeddelelse.

Ifølge hende er den tidlige lærlingeindsats afgørende, hvis flere unge skal få øjnene op for håndværkerfagene:

– Vi har 143 elektrikerlærlinge fordelt på 17 afdelinger, og de udgør 18 procent af vores el-afdelinger. Når vi ser på, hvad der har betydning for, at et ungt menneske finder faget og vores virksomhed interessant, er der selvfølgelig mange parametre, som spiller ind – men blandt andet ser vi, at det er vigtigt at fange deres opmærksomhed i en tidlig alder og give dem mulighed for at snuse til elektrikerfaget allerede i folkeskolen via erhvervspraktikforløb. På den måde kan de opleve og se i praksis, hvad en hverdag som elektriker egentlig byder på, forklarer hun.

Ikke en lukket dør

Mens hovedparten af Signe Kirk Hedegaard folkeskoleveninder startede i gymnasiet, tog hun selv hul på EUX-uddannelsen til elektriker. For selvom det lige nu er den karrierevej, der ser mest interessant ud, er hun ikke blind for, at 25-årige eller 35-årige Signe kan synes noget andet.

– På EUX får du også en gymnasial uddannelse, du kan læse videre fra, så på den måde åbner det for rigtig mange muligheder – jeg har jo også matematik på A-niveau, der er adgangsgivende til meget, så bare fordi jeg har uddannet mig inden for elektrikerfaget, så stopper det mig ikke i at blive noget andet, understreger hun.

Og det er en pointe, hun godt kunne tænke sig, at flere fik øjnene op for. For mens folkeskolevennerne reagerede positivt på Signe Kirk Hedegaards uddannelsesvalg og fortalte hende, at det var sejt, hun turde, tog de selv den gymnasiale vej som omtrent 70 pct. af landets unge i disse år vælger.

– Og jeg tror, der er rigtig mange mennesker, der vælger gymnasiet, fordi de simpelthen ikke ved, hvad de skal, og så får de tre år mere, før de behøver at beslutte sig. Men man behøver ikke lukke nogen døre ved at tage en erhvervsuddannelse, så går man for eksempel med en lille drøm om at blive bager, så kan man sagtens prøve det af, og så kan man altid vælge om, fortæller hun.

Samtidig er hun bevidst om, at det fortsat hersker en del fordomme om det at tage en erhvervsuddannelse, og selvom hun har konstateret, at der er hold i nogle af dem, er det ikke noget, hun ser grund til at lade sig afskrække af.

– Jeg er den eneste pige i min klasse, og det var da noget, jeg skulle vænne mig til i starten, men drengene holder mig ikke uden for eller taler ned til mig overhovedet, fortæller Signe Kirk Hedegaard, der desuden understreger, at det langt fra er alle fordomme, der holder til et nærmere eftersyn.

– Man hører tit, at erhvervsuddannelser udelukkende handler om erhvervsdelen, og at man mangler fællesskabet, men det er slet ikke min oplevelse. For eksempel har vi også studieture, og til sommer skal vi til USA i en måned, hvor vi blandt andet skal studere på college og se, hvordan forskellige firmaer arbejder derovre, siger den unge elektrikerlærling.

Artiklen er en del af temaet Samfund.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078